Напоследък идеите в сферата на архитектурата стават все по-смели и по света

...
Напоследък идеите в сферата на архитектурата стават все по-смели и по света
Коментари Харесай

Висящите градини на Шанхай

Напоследък концепциите в сферата на архитектурата стават все по-смели и по света се повяват от ден на ден здания, които можем да определим като впечатляващи и същинска атракция. Поредният образец е комплексът 1000 Trees в Шанхай, в речния залив Крийк Суджоу.

Проектът е дело на британското Heatherwick Studio и незабавно бе отъждествен на съвременната версия на Висящите градини във Вавилон - едно от седемте чудеса на света. Причината са тези 1000 дървета по богато осветената стъпаловидна фасада, от които идва и името на постройката.

Те са комбинация от локални широколистни, вечнозелени, плодни и цъфтящи типове. На по-ниските равнища на постройката са засадени цветя, които " основават тип на планински скат, който се трансформира със сезоните ". Храсти и висящи растения също са включени в зеления дизайн, който е с общо 250 хиляди растения. Половината от тях към този момент са засадени.

От архитектурното бюро изясняват, че структурата е по този начин основана, че да наподобява постройката като  " две планини, покрити с гори ". Огромни бетонни стълбове, въодушевени от естествените скални формирания, се използват за засаждането на всяко дърво, с цел да се издига то на избрана височина на фасадата.

Създателите на плана изясняват, че дърветата и останалата растителност играят ролята освен на естествени пречистватели на въздуха, само че и на понижават междинните температури в региона с няколко градуса. Затова и считат, че сходен вид структури, изпълнени със зеленина, занапред ще се срещат все по-често.

Комплексът е построен на територията на някогашна мелница за брашно и с изключение на жилищни повърхност, ще включва и магазини, кафенета и публични места. В приключен тип, по план през 2024 година, ще има и няколко музея, кино, офиси и бутиков хотел с 280 стаи и инфинити басейн с панорама към реката.

На равнищата на долните тераси са планувани пешеходни пътеки за разходки измежду растителността. Едната фасада на постройката пък е украсена с рисунките на няколко известни улични художници, предава Daily Mail.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР